30 Απριλίου 2020

Πρωτομαγιά





ΤΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

 Η πρωτομαγιά σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης που είναι η εποχή της αναγέννησης της φύσης και της ζωής. Ανά τον κόσμο τα έθιμα για αυτή τη μέρα ποικίλουν. Στην Ελλάδα ο εορτασμός της είναι συνδεδεμένος με το πλέξιμο του στεφανιού λουλουδιών το οποίο κρεμάμε έξω από την πόρτα για καλή τύχη έως ότου τα λουλούδια του μαραθούν.
 Τα έθιμα και οι δράσεις που συνοδεύουν τη μέρα της Πρωτομαγιάς ξεκινούν από τα βάθη της ανθρώπινης παράδοσης και περνούν από γενιά σε γενιά. Ο Μάιος είναι ο 5ος μήνας του χρόνου που – στην Ελλάδα, τη Ρώμη και μέχρι το Βυζάντιο- ήταν αφιερωμένος στον ετήσιο εορτασμό της θεάς της γονιμότητας και της γεωργίας, Δήμητρας. Η κόρης της, Περσεφόνη, που έρχεται από τον Κάτω Κόσμο αυτόν τον μήνα, από τον Αδη-σύζυγό της, ήταν ο λόγος για τη γιορτή των Ανθεστηρίων, της μεγαλόπρεπης πομπής προς τα ιερά για να προσφέρουν άνθη.
 Ο εορτασμός  λοιπόν της Πρωτομαγιάς σχετίζεται με την ανθρώπινη χαρά για την άνοιξη, τη βλάστηση, γι αυτό και το μαγιάτικο στεφάνι στην πόρτα των σπιτιών από διάφορα άνθη και καρπούς.

Το μαγιάτικο στεφάνι στόλιζε τις πόρτες των σπιτιών ως του Αϊ – Γιαννιού του Θεριστή και τότε το καίγανε στις φωτιές στη γιορτή του Αγίου.

Στα μέρη της Μικράς Ασίας σε κάθε στεφάνι έβαζαν, εκτός από λουλούδια, ένα σκόρδο για τη βασκανία, ένα αγκάθι για τον εχθρό κι ένα στάχυ για την καλή σοδειά.
Σε νησιά του Αιγαίου την Πρωτομαγιά, τα κορίτσια σηκώνονταν την αυγή και έπαιρναν μαζί τους τα λουλούδια, που είχαν μαζέψει από την παραμονή και πήγαιναν στα πηγάδια να φέρουν το «αμίλητο νερό» (αμίλητο γιατί το κουβαλούσαν χωρίς να μιλούν). Όταν το έφερναν στο σπίτι, πλένονταν όλοι με αυτό.
Στα Δωδεκάνησα, μαζεύουν ένα λουλούδι που το λένε «ανοιχτομάτη» και πιστεύουν πως όποιος το έχει είναι πάντα γερός και τυχερός.


Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ



 Kate Greenaway   Πρωτομαγιά





 Λουκάς Γεραλής (1878-1953), Πρωτομαγιά. Ιδιωτική Συλλογή


 Lawrence Alma Tadema, Spring (detail), 1895, oil on canvas. J. Paul Getty Museum, Los Angeles


Σπύρος Βασιλείου, Μαγιάτικο στεφάνι, λιθογραφία, 1981



Τα παιδιά καλούνται να δούν τους παραπάνω πίνακες και να συζητήσουν τις  ιδέες και τις εντυπώσεις τους. 
Θα μπορούσαν επίσης να προσπαθήσουν να φτιάξουν τους δικους τους παρόμοιους πίνακες για την πρωτομαγιά εμπνευσμένα από τους παραπάνω πίνακες.


ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑ













ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

1. Στεφάνι μεταλλικό
 To στεφάνι αυτό κατασκευάζεται από δύο συρμάτινες κρεμάστρες (σαν αυτές που μας δίνουν τα καθαριστήρια) και  λουλουδάκια του αγρού.

Η διαδικασία:
 Τεντώνουμε τις δύο κρεμάστρες κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να σχηματίζουν δύο κύκλους. Το άγκιστρο στο πάνω μέρος θα χρησιμεύσει σαν κρέμασμα για το στεφάνι.


 Ενώνουμε τις κρεμάστρες σε όλη τους την περιφέρεια με χαρτοταινία καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο και το σύρμα. Στη συνέχεια αρχίζουμε να δένουμε με κλωστή τα λουλούδια με τον τρόπο που φαίνεται στο παρακάτω σχέδιο (φροντίζουμε τα λουλούδια να έχουν σχετικά μακρύ κοτσάνι).

  

Καλύπτουμε το άγκιστρο με έναν ωραίο φιόγκο και είναι έτοιμο να το κρεμάσουμε!


2. Κατασκευάζουμε με καλαμάκια και χρωματιστά χαρτόνια ανθοδέσμη

Δείτε την σχετική εικόνα





3. Κατασκευάζουμε χάρτινα στεφάνια ή καλάθια με λουλούδια και πεταλούδες






4. Η Άνοιξη τον μήνα Μάιο.
Μπορούμε να δούμε με τα  παιδιά εικόνες με την άνοιξη όπως απεικονίζεται σαν κοπέλα με μαγιάτικο στεφάνι στα μαλλιά και στη συνέχεια να φτιάξουμε μαζί με τα παιδιά την δική τους  «Άνοιξη του Μάη»


Ενδεικτικές εικόνες που μπορούμε να επεξεργαστούμε με τα παιδιά.





Ακολουθεί ένα προτεινόμενο πατρόν για την Άνοιξη τον μήνα Μάιο.







ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ






ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ





ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.