27 Οκτωβρίου 2015

Πόλεμος –Ειρήνη – 28η Οκτωβρίου




Στα πλαίσια προετοιμασίας μας για τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου, διαβάσαμε αρχικά την ΕΙΡΗΝΗ του Αριστοφάνη. Στη συνέχεια τη δραματοποιήσαμε.
Ο πόλεμος  τη φυλάκισε και χαίρεται για την κυριαρχία του.



Η Ειρήνη, λυπημένη ανησυχεί για τους ανθρώπους στη γη.



Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τις  έννοιες ΠΟΛΕΜΟΣ- ΕΙΡΗΝΗ. Οι ιδέες των παιδιών κατεγράφησαν σε ιστόγραμμα.




Στη συνέχεια παίξαμε το  παιχνίδι του ΑΝ…. Αν ο πόλεμος ήταν χρώμα, εποχή, ρούχο, αντικείμενο, συναίσθημα, μουσική, άνθρωπος κλπ , τι θα ήταν;  Και αντίστοιχα για την Ειρήνη.




Κατόπιν χωριστήκαμε σε 4 ομάδες και η μια ομάδα, ανέλαβε να φτιάξει τον πόλεμο σαν άνθρωπο, η άλλη την ειρήνη, η Τρίτη το Πολεμoχώρι, τη χώρα που μπορεί να ζει ο πόλεμος, και η τελευταία το Ειρηνοχώρι, το τόπο που θα μπορούσε να ζει η Ειρήνη.









Την επόμενη μέρα, ανοίξαμε  το άλμπουμ των αναμνήσεων ενός φαντάρου από το πόλεμο του 1940 και είδαμε εικόνες και φωτογραφίες σχετικές με τη Κατοχή.




Τη συζητήσαμε και  φτιάξαμε την αφίσα του 1940 και την αφίσα της Ειρήνης αντίστοιχα.









Πως μπορούμε  να γράψουμε το ΟΧΙ;;





Η μέρα έκλεισε με την επίσκεψη της Ειρήνης (κούκλα) στη τάξη μας, η οποία, κυνηγημένη από την κακία των ανθρώπων στο πλανήτη γη, και το μένος του πολέμου, ζητά καταφύγιο και ασφάλεια στη τάξη μας! Θα καταφέρουμε άραγε να την κάνουμε να νιώσει ασφαλής; Πως μπορούμε να γίνουμε φίλοι της;  Ποία στοιχεία από τη συμπεριφορά μας μπορεί να την τρομάξουν και να της θυμίσουν τον πόλεμο και είναι ικανά να την κάνουν να φύγει από την τάξη μας; 





Η συνέχεια…… τις επόμενες μέρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.