14 Νοεμβρίου 2016

Παίζουμε "ΕΙΡΗΝΟΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ"; Κατασκευή του πρώτου επιτραπέζιου παιχνιδιού της ομάδας μας!




  H αποστολή "Μεταμόρφωση της τάξης σε ΕΙΡΗΝΟΣΧΟΛΕΙΟ" συνεχίζεται με μεγάλο ενθουσιασμό. Η ομάδα αποφάσισε να φτιάξει ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που να έχει σχέση με την Ειρήνη, για να της δείξουμε, μιας και είναι ακόμα στη τάξη μας, ότι έχουμε χέρια φιλικά, εργατικά, δημιουργικά, χέρια που αγαπούν να ζωγραφίζουν, να κατασκευάζουν, να δημιουργούν και όχι να κτυπούν, να αρπάζουν και να καταστρέφουν όπως κάνει... ξέρετε ποιος... αυτό... το... αυτό το πράγμα....πως το είπαμε ντε.. το.. "παλαμάκι φοβερό" ( μη πείτε"πόλεμος"!! θα τρομάξει η Ειρήνη άμα το ακούσει!).

  Στρωθήκαμε στη δουλειά. Σκεφτήκαμε πως είναι ένα επιτραπέζιο, τη δομή και την πειθαρχία που έχει,  αφού περιλαμβάνει οδηγίες και κανόνες.   Αποφασίσαμε το δικό μας επιτραπέζιο να έχει "κουτάκια με καλά μηνύματα" και κουτάκια με εμπόδια και δυσκολίες.
  Έτσι, τα τυχερά κουτάκια είναι το 4ο με τον ήλιο της καλοσύνης, όπου ο παίχτης ξαναπαίζει μια φορά ακόμα, το 5ο και το το 6ο , όπου βρίσκονται η κυρία Ησυχία και το Πάρκο της Χαράς αντίστοιχα, που επιτρέπουν στο παίκτη να προχωρήσει μπροστά. Πιο πέρα, υπάρχει το λουλούδι της φιλίας και το αερόστατο της επιτυχίας με αντίστοιχα ευνοϊκές οδηγίες για τον παίκτη. Τα κουτάκια με τα εμπόδια έχουν τη ρουφήχτρα του εγωισμού, τα ζουζούνια της ζήλιας, το μάγο Καβγαδάκη,  το τέρας της ζήλειας, το αερόστατο της αποτυχίας και κάποιους κλέφτες, φίλους με το "παλαμάκι φοβερό"!

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του....τι άλλο; Παίξαμε με αυτό!












  Για να είμαστε ειλικρινείς, κάποιοι φαίνεται ότι αφήσαμε τη μαγισσούλα Τρελόγκα Ζαβολίτσα να μας "κολλήσει" την τάση να κάνουμε ζαβολιές! Φαίνεται, δεν αρέσει σε όλους να χάνουν! Όμως και για αυτό το πρόβλημα, έχουμε τη λύση: κάθε μέρα στη τάξη μας ορίζεται ένας "Ειρηνοποιός", ένας "φύλακας της Ειρήνης" και ένας "Λυνοπροβληματίξ". Η "σούπερ" αυτή τριάδα φροντίζει για την διασφάλιση της ειρήνης και της ομόνοιας στη τάξη.
  Έτσι, για κάθε διαφωνία, είτε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού με τις ΕΙΡΗΝΟΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ είτε γενικότερα, μέσα στη ροή του προγράμματος απευθυνόμαστε στα εκάστοτε παιδιά που έχουν τις παραπάνω υπευθυνότητες.


 Ειρηνοποιός ( με το φωσφοριζέ γιλέκο ) Λυνοπροβληματιξ (με τη σημαία της Ειρήνης και το τροχό των λύσεων πάνω στο τραπεζάκι του ειρηνοποιού) και φύλακας της ειρήνης - με την ασπίδα της ειρήνης-  σε δράση. Προσπαθούν να λύσουν μια διαφωνία ανάμεσα σε δύο παίκτες του παιχνιδιού ΕΙΡΗΝΟΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ! 









Ο τροχός των λύσεων: κατασκευή όπου παρουσιάζονται οι συνηθισμένες λύσεις που εφαρμόζουν τα παιδιά προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους. Επιλέγεται κάθε φορά η ΣΥΖΗΤΗΣΗ και η ΔΡΑΣΗ! 


Το επιτραπέζιο το αφήνουμε στη τάξη και κάθε μέρα, στις ελεύθερες δραστηριότητες παίζουμε με αυτό! Λέτε να αρέσει στην Ειρήνη; Λέτε να μας εμπιστευτεί, να νιώσει ασφαλής μέσα στην τάξη μας, κοντά σε εμάς, που μας αρέσουν τόσο τα παιχνίδια και να βγει από την κρυψώνα της; Περιμένουμε με αγωνία να τη δούμε! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.