23 Νοεμβρίου 2016

Νέα από τη Σχηματοχώρα: Ο μάγος Λωλολοποδύτ και ο Ευκλείδης φέρνουν μπελάδες στα σχήματα!




  Μεγάλη αναστάτωση στη Σχηματοχώρα! Εκεί που όλα ήταν ωραία και καλά, παρουσιάζεται μια μέρα στη πλατεία της Σχηματοχώρας, όπου ήταν μαζεμένα όλα τα σχήματα, ο σοφός Ευκλείδης, εκπρόσωπος από την χώρα των ανθρώπων. Ανακοινώνει στα σχήματα ότι οι άνθρωποι πρόκειται να κρατήσουν μόνο τα πιο χρήσιμα σχήματα στη καθημερινή τους ζωή και τα υπόλοιπα θα τα πετάξουν στην Σχηματομηχανή, να τα κάνουν σχηματοκιμά! Την επόμενη μέρα, όταν θα εμφανιστεί ο ίδιος στη πλατεία της χώρας, θα πρέπει όλα τα σχήματα να τον πείσουν με τη σειρά τους, ότι είναι χρήσιμα. 
(Θεατρικό δρώμενο: τα παιδιά σε ρόλο σχημάτων, η εκπαιδευτικός σε ρόλο Ευκλείδη).

  Τελικά όλα τα σχήματα κατάφεραν να κατοχυρώσουν την "ύπαρξη τους" στη καθημερινή ζωή των ανθρώπων, αναφερόμενα στις δυσκολίες που θα προκύψουν, αν χαθούν αυτά από τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης: πχ. " αν φύγει ο κύκλος από τα αντικείμενα, πως θα κυλούν τα αυτοκίνητα των ανθρώπων; Αν φύγει το ορθογώνιο, πως θα έχουν τάμπλετ (!)  ή βιβλία ή πόρτες οι άνθρωποι; "

Στόχος της συγκεκριμένης διδακτικής δραστηριότητας, ήταν η σύνδεση της επιπεδομετρίας με την καθημερινή ζωή και η ανάπτυξη λογικομαθηματικών επιχειρημάτων και συλλογισμών.

Ο καιρός πέρασε και γρήγορα η Σχηματοχώρα ξαναβρήκε τους παλιούς χαρούμενους ρυθμούς της. Η ξεγνοιασιά όμως δε κράτησε και πάλι για πολύ. Κάποιος που του άρεσε να προκαλεί ανακατωσούρες είχε βάλει στο μάτι την χώρα των σχημάτων! Ναι, στο βασίλειο της χώρας του Χαμού, ανάμεσα στο κόκκινο και το κίτρινο βουνό, ζούσε ο μάγος Λωλολοποδύτ! 
Κάθε μέρα παρατηρούσε με το μαγικό τηλεσκόπιο του τις κινήσεις των σχημάτων και λογάριαζε με το νου του να τα κάνει να αρρωστήσουν! "Μόνο αν τα αγγίξω λίγο με το ραβδί μου, μόνο για λίγο αν εξαφανίσω τις πλευρές τους, τις γωνίες τους, τις καμπύλες τους, μοναχά για λίγο, για λίγο τόσο δα, να τα κάνω άρρωστα, θα κατακτήσω τον θαυμασμό όλων των μάγων του κόσμου και θα ανακυρηχθώ αρχηγός τους!!", σκέφτηκε και ξανασκέφτηκε, και πάλι ξανασκέφτηκε, ώσπου.... το είπε και το έκανε! 






Έτσι, όταν ένα βράδυ τα καημένα τα σχήματα κοιμόντουσαν του καλού καιρού, πήγε ο πονηρός Λωλολοποδύτ και αγγίζοντας τα με το μαγικό του ραβδί, κατάφερε και τους εξαφάνισε πλευρές, γωνίες  καμπύλες!! 

















Την άλλη μέρα, σαν κοιτάχτηκαν και είδαν πως τους λείπει κάτι έβαλαν τα κλάματα! 



Τα τετράγωνα, έχασαν τη μια πλευρά τους και έγιναν τρίγωνα! Οι κύκλοι έψαχναν να βρουν το μισό τους, το ημικύκλιο που είχε γίνει άφαντο! Χαμός μεγάλος προερχόμενος από τον άρχοντα της Χώρας του Χαμού, τον μάγο Λωλολοποδύτ! 




Και το παράξενο ξέρετε ποιο είναι;  Ο μάγος πήρε τα "πειράγμενα" σχήματα και τα ανακάτεψε στις παλέτες σπουδαίων ζωγράφων, και έτσι εκείνοι, έφτιαχναν "σχηματοζωγραφιές" παράξενες και πολύχρωμες! 

Εμείς, σε ρόλο "ντέντεκτιβ τέχνης"  βρήκαμε σε ένα φανταστικό μουσείο μερικούς πίνακες τέτοιας τεχνοτροπίας. Αφού τους συζητήσαμε, τους δώσαμε τίτλους δικούς μας (σε επόμενη ανάρτηση θα υπάρχει το άλμπουμ με τους τιτλοφορημένους πίνακες!).





Σκεφτήκαμε ότι αν προσπαθήσουμε με τη ζωγραφική μας να ξαναδώσουμε πίσω στα σχήματα τα "κομμάτια" που τους λείπουν ίσως καταφέρουμε και τα κάνουμε πάλι χαρούμενα! Στρωθήκαμε στη δουλειά! Καθένας από εμάς, με οδηγό έναν από τους διάσημους πίνακες (Μιρό, Καντίνσκι, Πικάσο κλπ) προσπάθησε να φτιάξει έναν δικό του νέας τεχνοτροπίας πίνακα! 












































































































Τελικά ο μάγος Λωλολοποδύτ, βραβεύτηκε από τους άλλους μάγους για την ιδέα του να "δώσει" τα "πειραγμένα" σχήματα στους ζωγράφους και να τα κάνουν τέχνη! Και αυτός με τη σειρά του, έκανε τα σχήματα όπως πριν, ζητώντας συγνώμη για την αναστάτωση που είχε προκαλέσει!Τώρα ξέρει: μια δημιουργική ανακατωσούρα καταλήγει να είναι καλή και ωφέλιμη μόνο όταν δεν βλάπτει άλλους ή όταν διορθώνονται τυχόν "ζημιές"! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.