29 Οκτωβρίου 2016

Η Ελλάδα μας γιορτάζει!



"Ο μήνας Οκτώβρης στο ημερολόγιο της τάξης μας κρατάει μια ελληνική σημαία...Γιατί κυρία;"
Κάπως έτσι, με αυτό το ερώτημα που τέθηκε ένα πρωί ξεκίνησε η συζήτηση μας για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Αρχικά διαβάσαμε την ιστορία του Γίγαντα και του Νάνου της Γαλάτειας Σουρέλη, προβληματιστήκαμε και ζωγραφίσαμε ό,τι μας έκανε εντύπωση...






Με ποια χώρα θα παρομοιάζαμε τον Γίγαντα και με ποια τον νάνο; Πως μια τόσο μικρή χώρα όπως η Ελλάδα τόλμησε να πει το μεγάλο ΟΧΙ στην Ιταλία; 
Στη συνέχεια, μάθαμε πληροφορίες για το έπος του 1940 και μάθαμε να γράφουμε τη λέξη ΟΧΙ! 
Είχε φτάσει η στιγμή να στολίσουμε την τάξη μας! "Γράψαμε " τη λέξη ΟΧΙ με δαχτυλομπογιές στα χρώματα της χώρας μας...












Την επόμενη μέρα βρήκαμε στην παρεούλα μας ένα κουτί γεμάτο με εικόνες- αναμνήσεις από τον πόλεμο του 1940...






Αφού τις μελετήσαμε προσεκτικά, ξεκίνησε μια συζήτηση γύρω από τον πόλεμο και τα δεινά που επιφέρει. Μιλήσαμε επίσης, για τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν και τις κακουχίες που αντιμετώπισε ο λαός μας τότε. 
Πόλεμος και Ειρήνη- έννοιες αντίθετες...Τι προτιμούμε να έχουμε; Αν είχαν πρόσωπο πως φανταζόμαστε πως θα ήταν;











Στη συνέχεια, χωριστήκαμε σε ομάδες για να φτιάξουμε έναν πίνακα- αναπαράσταση του πολέμου του 1940 πάνω στα παγωμένα βουνά της Πίνδου!
Η πρώτη ομάδα ανέλαβε να φτιάξει τους στρατιώτες, η δεύτερη τα γαϊδουράκια που μετέφεραν τις προμήθειες, η τρίτη τις γυναίκες που κουβαλούσαν κι εκείνες προμήθειες στους στρατιώτες και η τέταρτη ομάδα τα αεροπλάνα που έριχναν βόμβες!







Μόλις οι ομάδες ολοκλήρωσαν το έργο που είχαν αναλάβει, μαζευτήκαμε στην παρεούλα και η ομαδική εργασία ξεκίνησε χρωματίζοντας πρώτα τα βουνά..











Έπειτα, κολλήσαμε τους ήρωες μας πάνω στα βουνά...







 Τέλος, βάλαμε χιόνι  και έτοιμος ο πίνακας μας!!!









Η ελληνική σημαία ήταν το δεύτερο σκέλος της ενασχόλησης μας με την εθνική μας επέτειο καθώς είναι και το σύμβολο που μας ενώνει σαν έθνος. Είναι και το σύμβολο που βλέπουμε σε κάθε παρέλαση και όχι μόνο.
Τι χρώμα έχει; Γιατί έχει τα συγκεκριμένα χρώματα; Από πόσες γραμμές αποτελείται; Τι συμβολίζει ο σταυρός; 
Αφού ψάξαμε και μάθαμε πληροφορίες τη ζωγραφίσαμε, μέσα από παιχνίδια μάθαμε να την ξεχωρίζουμε από τις σημαίες άλλων χωρών, ο καθένας έφτιαξε τη δική του σημαία και τέλος ασχοληθήκαμε με τη φωνούλα Σ,σ που αρχίζει.
Τέλος, αποφασίσαμε να την φτιάξουμε για να κάνουμε κι εμείς παρέλαση! Έτσι, κόψαμε λευκές λωρίδες και τις κολλήσαμε διαδοχικά σε μπλε χαρτόνι οντουλέ διατηρώντας τη χρωματική αλληλουχία...












Η παραμονή της γιορτής για την εθνική μας επέτειο μας βρήκε να παρακολουθούμε την πρόβα της τετάρτης δημοτικού, ακούγοντας ποιήματα και τραγούδια για το έπος του 1940...








Και στη συνέχεια να κάνουμε παρέλαση με τις σημαίες μας!





Χρόνια πολλά Ελλάδα!!!









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.