31 Οκτωβρίου 2016

Πού πήγε η Ειρήνη ; Μέρος 1ο




  Σήμερα στον πλανήτη "Ν" συνέβη κάτι παράξενο. Βρήκαμε πίσω από την καρτέλα της ημέρας της Δευτέρας ένα μήνυμα. Μαζευτήκαμε όλοι στην παρεούλα να το διαβάσουμε. Ήταν από την Ειρήνη!
  Μας εξηγούσε την ιστορία της, τα παθήματα της, το κυνηγητό που υφίσταται χρόνια τώρα από τον πόλεμο, τους φόβους και τις ανησυχίες της. Διωκόμενη από διάφορες χώρες που έχουν πόλεμο, βρήκε καταφύγιο στην τάξη μας.
  Έχει κρυφτεί κάπου μέσα στην αίθουσα και δεν μπορεί να βγει γιατί, όπως μας εξήγησε, δεν μας γνωρίζει ακόμα και δε μπορεί να μας εμπιστευτεί. Σκέφτηκε όμως να κρυφτεί σε ένα μέρος που υπάρχουν παιδιά, τα οποία τα συμπαθεί περισσότερο από τους μεγάλους. 
  Για αυτό ήρθε και στο σχολείο μας! Όμως την τρομάζει ό,τι της θυμίζει τον πόλεμο: οι άγριες φωνές, τα επιθετικά χέρια, τα χτυπήματα. 
  Για αυτό και δε βγαίνει από την κρυψώνα της. Μας έχει αφήσει σε ένα σημείο στη τάξη το βιβλίο με την ιστορία της για να τη διαβάσουμε και να την γνωρίσουμε καλύτερα. Ακολουθώντας τις οδηγίες της το εντοπίσαμε και αμέσως το διαβάσαμε για να δούμε τη "ζωή" της.


  Αφού το διαβάσαμε και το συζητήσαμε, αποφασίσαμε να το παίξουμε θέατρο για να της το αφιερώσουμε, μιας και ήρθε στη τάξη μας, να το δει από την κρυψώνα της και να καταλάβει ότι εμείς την αγαπάμε και θέλουμε να την φροντίσουμε.  Έτσι ακολούθησε η δραματοποίηση της ιστορίας.


η σπηλιά στην οποία είχε κλείσει ο πόλεμος την Ειρήνη.


όταν ο Τρυγαίος συνάντησε τον θεό Ερμή! 






ο Τρυγαίος ανεβαίνοντας πάνω στο σκαθάρι του επιστρέφει στη γη....



ο πόλεμος έχει όμως τα δικά του σχέδια..... αιχμαλωτίζει την ειρήνη..








  Στη συνέχεια, μετά τη δραματοποίηση μιλήσαμε για τη ζωή των ανθρώπων σε χώρες που έχουν πόλεμο, σε αντιπαράθεση με τη ζωή σε μια χώρα με ειρήνη. Είδαμε σχετικά βίντεο από το  youtube και χωρισμένοι σε ζευγάρια-συνεργατική δραστηριότητα- αποφασίσαμε να ζωγραφίσουμε το ΕΙΡΗΝΟΧΩΡΙ  και το ΠΟΛΕΜΟΧΩΡΙ, μετά από ένα καταιγισμό ιδεών (brainstorming) γύρω από τις έννοιες ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ και τη ζωγραφική απεικόνιση- ατομική εργασία- της ειρήνης και του πολέμου έτσι όπως τα φαντάζεται ο καθένας μας.






















Μετά από αυτές τις δράσεις αποφασίσαμε να μεταμορφώσουμε το σχολείο-πλανήτη Ν σε ένα φιλικό προς την ειρήνη περιβάλλον, δηλαδή ειρηνοσχολειο- ειρηνοπλανητη Ν!  Βρήκαμε ένα ξύλινο μπαουλάκι και αποφασίσαμε να το χαρίσουμε στην Ειρήνη για να το κάνει "σπιτάκι" και κρεβατάκι , να ξαποσταίνει τις ώρες που θα λείπουμε εμείς από το σχολείο. 

Της αφήσαμε μέσα εκεί τις ζωγραφιές μας και ένα γλυκό από την Παρασκευούλα που είχε τα γενέθλια της για να της δείξουμε  ότι  έχουμε φιλική διάθεση απέναντι της.Τις επόμενες μέρες μας περιμένει πολλή δουλειά. 

Πρέπει να μεταμορφώσουμε το σχολείο σε Ειρηνοσχολείο και να ψάξουμε να βρούμε που κρύβεται η Ειρήνη στη τάξη μας.
Καλή μας επιτυχία!!!!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.