10 Νοεμβρίου 2015

Ειρήνη Ειρήνη είσαι εδώ; Βρίσκω τα "σημάδια" σου και σε αναζητώ (Μέρος Α')



Με αφορμή τις δράσεις γύρω από την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, και το ενδιαφέρον  των παιδιών για την έννοια και την πραγμάτωση της ειρήνης στην καθημερινή μας ζωή, οργανώθηκε ένα Πρόγραμμα  Αξιών Ζωής στην Εκπαίδευση (Living values in education) με γενικότερο σκοπό την ανάπτυξη και καλλιέργεια των αξιών του σεβασμού, της συνεργασίας, της ειλικρίνειας, της φιλίας , της αγάπης,  και της ειρήνης, μέσα από βιωματικές, παιγνιώδεις και διερευνητικές διδακτικές προσεγγίσεις.
Έτσι, πιο συγκεκριμένα, ένα πρωί ,βρήκαμε  την κούκλα –ειρήνη στην τάξη μας  με ένα μήνυμα, στο οποίο έλεγε, ότι κυνηγημένη  από τον πόλεμο που έχει απλωθεί σε πολλές χώρες του πλανήτη, έφυγε από την πατρίδα της την Αγαποχώρα και αναζητά καταφύγιο, που αλλού, στους φίλους της , τα παιδιά. Έτσι, κρύφτηκε για ασφάλεια στην τάξη μας . Όμως ακόμα δεν μας εμπιστεύεται, δεν ξέρει αν  μπορεί να γίνουμε φίλοι της , ίσως κάποιες συμπεριφορές μας να της θυμίζουν τον πόλεμο και να τρομάξει (πχ, εχθρικά ή αρπαχτικά χέρια, άγριες φωνές, φασαρία κλπ)



Ξαναθυμηθήκαμε την ιστορία της (ΕΙΡΗΝΗ του Αριστοφάνη), τη δραματοποιήσαμε και αποφασίσαμε: Α) να  τη φιλοξενήσουμε στην τάξη μας και να την κάνουμε να νιώσει ασφαλής. Β) Να της φτιάξουμε τη σημαία της πατρίδας της , για να νιώθει λιγότερο λυπημένη. Γ) Να έχουμε κάθε μέρα έναν φύλακα- προστάτη της Ειρήνης (ειρηνοποιό), όπου σε συνεργασία με το παιδί που έχει την υπευθυνότητα του «Λυνοπροβληματίξ», θα προσπαθούν, να αποκαθιστούν την διαταραγμένη από τα συγκρουσιακά επεισόδια ειρήνη μέσα στην τάξη. Δ) Να της φτιάξουμε ένα σπίτι και την πατρίδα της την Αγαποχώρα μέσα στην τάξη! ( όλο «εξαγγελίες» είμαστε!! Μεγαλόπνοα σχέδια!! Για να δούμε πως θα τα πάμε!!) 




Στρωθήκαμε στη δουλειά! 




 


Την επόμενη μέρα θελήσαμε να παρουσιάσουμε τους εαυτούς μας , αλλά και την Σούπερ Αγαπο-ομάδα στην Ειρήνη.  Παίξαμε με τα σώματα μας το «ζωντανό παζλ», αφού είπαμε ότι όλοι είμαστε μέλη του «παζλ» της ομάδας και στη συνέχεια ο καθένας έβαψε ένα κομμάτι πάζλ για να φτιάξουμε το νέο παρουσιολόγιο γνωριμίας της ομάδας μας 









Καλώς ήρθες Ειρήνη στην τάξη μας !  Έχουμε σοβαρή «αποστολή» τις επόμενες μέρες! Άραγε θα τα καταφέρει η Σούπερ Αγαπο-ομάδα να πετύχει τους στόχους της;; 

Η συνέχεια επί της τάξης, της πράξης και επί της οθόνης …..Υπομονή! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.