5 Νοεμβρίου 2015

Όλοι ίδιοι, όλοι διαφορετικοί




Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων γνωριμίας και αποδοχής των μελών της ομάδας, και με στόχο την καλλιέργεια του σεβασμού και της αποδοχής της διαφορετικότητας του άλλου, διαβάσαμε στη τάξη το παραμύθι
"Ελμερ , ο παρδαλός ελέφαντας" 

ελμερ

Δραματοποιήσαμε την ιστορία και επεξεργαστήκαμε τα συναισθήματα 
και τις σκέψεις του κεντρικού ήρωα.  




Συζήτησαμε ακόμα για τη σημασία του να είμαστε όλοι διαφορετικοί, και προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε, τη σπουδαιότητα που ο καθένας μας έχει για την ομάδα. Για παράδειγμα, η Σ είναι η «μνήμη της κυρίας», η οποία ως ξεχασιάρα, έχει ως βοηθό τη Σ. Ο Δ με τα γαλάζια του μάτια μας θυμίζει το καλοκαίρι, ο Α έχει το σούπερ «ιπτάμενο μυαλό» με ιδέες που κάνουν την ομάδα να "πετάει", κλπ.. 
  Την επόμενη μέρα, διηγηθήκαμε την ιστορία μιας χώρας , όπου όλοι οι άνθρωποι, τα σπίτια και τα στοιχεία της φύσης ήταν ομοιόμορφα. Χρησιμοποιώντας τα "ανθρωπάκια" του Γιάννη Γαϊτη, φτιάξαμε σε χαρτόνι την εικόνα αυτής της χώρας. 




Ζητήθηκε από τα παιδιά να φανταστούν: 
το όνομα αυτής της χώρας, τα ονόματα των ανθρώπων που ζουν εκεί, την καθημερινότητα τους, τα συναισθήματα τους 







Στη συνέχεια της αφήγησης, ο Έλμερ περνά από αυτή τη χώρα, συνομιλεί με τον κύριο "Άκουνο", βλέπει τον κύριο "Αγαλμα" και τον κύριο Σταθερό, οι οποίοι ήταν ίδιοι μεταξύ τους. και χωρίς ενδιαφέρον για τίποτα. Μέσα από την ανάπτυξη θεατρικού διαλόγου, ο Έλμερ , αποφασίζει να τους σκορπίσει, με τη προβοσκίδα του χρώματα από τα δικά του, για να διαλέξουν ο καθένας αυτό ή αυτά που του αρέσουν και να αρχίζουν να διαφοροποιούνται και να αλλάζουν. Ακολούθως, ζητήθηκε από τα παιδιά, να αλλάξουν, βάζοντας χρώμα στην «Αχρωμοφυλακοχώρα» 






Τέλος, χρωμάτισαν ο καθένας με το δικό του τρόπο, το πρόσωπο-μάσκα ενός από τους ανθρώπους αυτής της χώρας  και έτσι φτιάξαμε τα πορτραίτα της διαφορετικότητας, τα οποία θα μπουν, που αλλού, στη Γκαλερί, "ΦΛΟΥ ΑΡΤΙΣΤΙΚ" ! 







Η νοερή  επίσκεψη μας  στη νέα «Χώρα της Διαφορετικότητας»  θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες με περισσότερες δράσεις !



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.